Stránky

streda 26. marca 2014

ÉLOGE DU MAQUILLAGE

Varovanie: Filozofické lomeno diskusné okienko! Vážne, ak nemáte radi hádky a nezaujímajú vás rádoby duchaplné blabla, tak tento odstavec preskočte a ak zaujímajú, čítajte do konca. Poďme na to. :) Éloge du Maquillage (Chvála líčidiel) je známa esej Charlesa Baudelaira o kráse. Je umením napodobňovanie prírody alebo jej umelé pretvorenie? Nakláňam sa k názoru, že make-upom a módou sa približujeme k ideálu krásy, ktorý je vytvorený dobou a kultúrou. Je to dôkaz humanity, ktorú máme od prírody, takže líčenie a módu rešpektujem ako normálnu potrebu a súčasť kultúry. Prečo o tom píšem? Dostali sa mi do uší ( :)) reči, ktoré spájali módne blogovanie s plytkosťou, zhadzovaním samého seba a neviem čím ešte. Ale prečo? Veď napríklad také oblečenie nosíme všetci každý deň a tak sa teda o ňom hovorí. Že je teraz móda mať blog je výsledok doby, určite médií, ega, konzumu a mnohej inej zloby. (Rovnako tak doba vyprodukovala iné módy, ale nemyslím, že ich treba okamžite zhadzovať. Príde mi to, ako keby filozof neexistencialista čítal J. P. Sartra s negatívnymi predsudkami len za to, že bol "módny"... ) Neviem, či módne blogy niekomu ubližujú, ale hovoriť o nich bez rešpektu určite ubližuje blogerom. Predpokladám, že môj blog navštevujú prevažne ľudia, ktorých úprimne baví a potom ľudia, ktorí sa z neho potichu smejú. Budem rada, ak v komentároch vyjadríte svoj názor (dá sa aj anonymne). Sú módne blogy hlúpou zábavkou? A či už áno alebo nie, prečo? 

A už späť k tým skrášľovacím prostriedkom. Prvá vec - tento príspevok nie je sponzorovaný Chanelom (predstavte si zvuk zasneného 'kiežby bol'). Druhá vec, vlastním relatívne malé množstvo dekoratívnej kozmetiky. So šminkami to moc neviem a tým pádom sa väčšinou až vtipným spôsobom dogabem. A ako sa hovorí, ráno v kúpeľni väčšinou ešte driemem ako kôň pred poštou, takže výsledok je vždy dva kroky za očakávaním. Preto dekoratívnu kozmetiku nakupujem triezvo. Väčšinou sa jedná o podobné výrobky, ktoré určite použijem a nebudú mi z dna kozmetickej tašky pripomínať, že som zbytočne vyhodila peniaze. Tu sú kozmetické prípravky, bez ktorých sa cítim ako bez ruky.


Vľavo hore: Púder Poudre Universelle Compacte je mojím favoritom, pretože účinne zmatní, zafixuje make-up, nevytvára suchú ,,masku" či šupiny a je neparfumovaný. Pokiaľ ide o krytie, je veľmi transparentný, takže svetlejší odtieň používaný v zime využijete kľudne aj na opálenej pleti. Používam odtiene 20 a 30.

Vpravo hore: Make-up Vitalumière Aqua Compacte je krémový, zvláčňujúci a výborne krycí. Som majiteľkou večne pubertálnej pleti a na prirodzené a zároveň účinné krytie vyrážok a fľakov som vyskúšala množstvo krycích krémov, korektorov, množstvo ich kombinácií. Teraz mám dojem, že som na chvíľu dohľadala. Používam odtieň 10 Beige.

Vľavo dole: Rúž Rouge Allure je príjemný, nelepivý a pigmentovaný tak akurát, ale výdržou ma nenadchol. Bez kontúrky nepoužiteľný. Na fotke je odtieň 98 Coromandel, pasuje mi k nemu kontúrka Le Crayon Lèvres odtieň 24, ktorá naopak drží výborne.

Vpravo dole: Chanel No.5 je ikonický a milujem ho, ibaže nie na sebe. Prázdny flakón som si nechala, lebo je krásny a vidíte, ako na tej fotke fajne vyzerá. :) Vymenila som ho za Coco Mademoiselle (na foto dole) a uvidíme, koľko desaťročí je potrebné počkať na "päťku".






Teším sa na vaše kozmetické "must-haves" a názory na tú nepríjemnú tému v úvode. Ak zvažujete kúpu niektorého z produktov vyššie, ale neviete sa rozhodnúť, rada pomôžem ak viem. Pekný deň!

12 komentárov:

  1. módne blogy nikdy nebudú hlúpou zábavkou lebo spadajú pod marketing a to by sme tu vedeli vypísať celé poučky ako blogy pomáhajú zaujať konzumenta a pod. ja osobne až tak na móde neulietam ale módne blogy čítam. a prečo? jednoduchá odpoveď. na tvojom aj iných blogoch sa dajú osprezentovať nie len oblečenie ale aj zaujímavý mladí ľudia, fotografi, rôzne miesta kam sa oplatí pozrieť. blog približuje životný štýl a odráža dobu v ktorej žijeme.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. väčšinu blogov prelistujem za 5-10 minút dá sa povedať. že "prečítam si fotky" čo ,ale neznamená ,že sú zlé .No ty aj ak by si nepridala žiadnu fotku len tie slová by dávali plnohodnotný dojem.Čím nechcem povedať ,že zle fotíš NAOPAK ,ale píšeš božsky!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. milujem tvoj blog, úprimne!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. módne blogy mám rada (aj ten tvoj, hoci čo nečítam dlho).1. nazvať niečiu zábavu/koníček plytkou mi príde dosť úzkoprsé, ľudia majú množstvo záľub, mnohé z nich mi prídu skutočne scestné ale životohrozujúce (také typické trnavské, ísť sa pobiť na štadión a tak ..), preto nechápem tieto žabomyšie vojny spojené s brojením proti módnym blogerom. Som toho názoru, že je to o akceptácii a nejakom normálnom spolunažívaní, že budeme príjmať názory (a záľuby v tomto prípade) niekoho iného a neodcudzovať ich (!!), hoci s nimi nesúhlasíme. Mám pocit, že v dnešnej dobe (možno to bolo aj kedysi, nechcem všetko zvaľovať na ,, dnešnú dobu/spoločnosť" :D) je to nejaká porucha más, že sa nevieme akceptovať a sme ako besní.
    Ale to platí aj opačne, že musíme rešpektovať názory vyrieknuté, druhá vec je, či si z tejto kritiky niečo človek vezme, prípadne sa v tom nájde. Neviem, či sa takéto veci, ako je ,,branie s rezervou" naučí človek časom. Ty v prvom rade skladáš účty sama sebe a ja nevidím dôvod, prečo by si sa mala zaoberať nejakými neprajnými rečami alebo kritikou, pokiaľ nie je seriózne logicky podložená. Nikdy sa nedá vyhovieť každému a vždy tu bude niekto v opozícii. A blog robíš predsa pre seba a svojich fanúšikov, ktorých zjavne máš, ktorí ťa podržia :)
    2. myslím, že niektoré módne blogy alebo nejaká aspoň "textilná výchova" by mala byť povinná v rámci školy. Znie to trochu debilne, hneď to vysvetlím. Ide o to, že každý človek by mal mať nejakú osvetu a celkovo niejaké ekonomické a ekologické cítenie, ktoré je spojené aj s módou a vlastne všetkým, čo človek nosí na sebe. Väčšina známych módnych blogov propaguje kvalitné materiály (nemusia to byť len značky, viď. http://www.svartsvanur.com/), ktoré sú často prírodné. Téma ekológii v móde by vydala na véééľmi dlhú esej, čo sa týka len textilné priemyslu, nehovoriac o to, koľko plastov telo prijme s obyčajného polyesterového trička. Neviem, či je to nejak podmienené krajom, v ktorom žijeme, ale ja žijem v kraji polyesterovom, kde by sa takáto osveta o prírodných tkaninách a škodlivosti plastov veľmi zišla, aby sa mi ako minule nestalo, že holka nazve ľanové tričko ,, handrou " a argumentuje tým, že ,,, ona to má rada obtiahnuté " a naťahuje si na sebe svoje polyesterové šatičky z ktorých trčia nitky. A nech sa do mňa nikto neopováži skákať s otázkou peňazí, lebo kúpiť si jednu kvalitnú vec, ktorá vydrží 2-3 roky za vyššiu cenu než kúpiť si za ten istý čas 6 umelých vecí za nie premrštené ceny, za aké ich predávajú, mi príde oveľa výhodnejšie.

    dúfam, že to má hlavu a pätu, je to úplne mimo toho make-upu, sorry :) nech sa darí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. uff, poctiva odpoved! :) Samo, ze islo o modu ako taku, nie len make-up, takze si to ponala super. Ta textilna vychova je dobry napad. Alebo v ramci etickej vychovy by bolo fajn mat v osnovach nejake to enviro, ked uz nie priamo textil.

      Odstrániť
    2. to som ten monológ ešte skrátila :D som rada, že to bolo zrumiteľné.

      Odstrániť
  5. nech si kazdy robi co chce, ak ho to robi stastnym!
    .)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Viac takychto zamysleni (pravdupoveciac precitala som len to, a Chanel som preskocila ;) ). Myslim si, ze tu spominanu plytkost vytvara samotne zameranie mody ako takej, velakrat je chapana ako nieco marnive, a prezentacia sameho seba, cize urcita davka narcizmu(?). Preto sa mi velmi pacia modne blogy s charizmou, ktore prezentuju aj nejake myslienky autoram, proste daju mi nieco viac ako len ten (marnivy) pocit tuzby mat nieco pominutelne :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A este ma napadlo, ze je to asi prirodzeny vyvoj doby, ved kedysi sa po mestach korzovali damy v najnovsich modnych obleckoch, aby ostatni obdivovali (ich, alebo ich zrucnost pekne sa obliect :D)

      Odstrániť